Julgodis i massor!
Madde och jag bakade lite julgodis ;) Vi gjorde dubbelsats i stort sett alla godisarna, men här kommer recepten för de vanliga satserna!

Mozartkulor, ca 30st
Ingredienser
125g nougat
250g mandelmassa
150g choklad
Gör så här:
1. Skär nougaten i 30 lika stora bitar. Rulla dem till kulor och låt
stelna i kylen.
2. Dela under tiden mandelmassan i 30 lika stora bitar som du plattar
ut tunt.
3. Lägg sedan en nougatkula på varje platta och forma mandelmassan
runt nougaten så den täcker helt.
4. Hacka chokladen i bitar och smält den i vattenbad.
5. Doppa kulorna i chokladen och låt dem sedan rinna av på ett ugnsgaller
med bakplåtspapper under

Skumtomtefudge
Ingredienser
12-14 skumtomtar
2dl socker
1dl grädde
50g smör
100g vit choklad
Gör så här:
1. Klipp skumtomtarna i bitar.
2. Koka upp allt utom chokladen tills det har smält.
3.Blanda i chokladen och rör tills det blir en blank tjock smet. Häll upp i smord form.
4. Låt svalna och skär upp i bitar.

Polkabräck
200 g mörk choklad 70 %
200 g vit choklad + ev. några droppar röd hushållsfärg
1 ½ dl polkagrisar, krossade
Gör så här:
1. Smält den mörka chokladen och bred ut ett tunt lager på ett bakplåtspapper och låt stelna.
2. Smält den vita chokladen, tillsätt eventuellt lite röd färg, och bred ut den försiktigt över den mörka chokladen.
3. Strö över polkagriskross.
4. Låt stelna och skär i rutor.

Kokosgodis, ca 30st
Ingredienser:
50 g margarin
½ dl ljus sirap
½ dl socker
2 dl grädde
1 påse (200g) kokosflingor
Garnering – 200g ljus eller mörk choklad
25 g koksfett eller 2 msk matolja
Gör så här:
1. Blanda margarin eller smör, sirap, socker och grädde i en kastrull.
2. Låt koka upp och koka 5 min. Rör ner kokosflingorna.
3. Bred ut smeten på ett smörpapper ca 20x15 cm. Ställ kylskåpskallt och låt stelna. Det tar ca 2 ½ timma.
4. Skär den stelnade massan i fyrkantiga bitar.
5. Smält chokladen och kokosfett eller olja i ett vattenbad eller i mikron. Rör om.
6. Doppa kokosbitarna i chokladen och vänd runt. Använd gärna en stekpincett.
7. Lägg kokosbitarna på smörpapper tills chokladen stelnat. Förvara dem svalt

Daim Rocks!
Ingredienser:
100 g mjölkchoklad
2 dl cornflakes
1 st dubbeldaim (vi tog en och en halv)
Gör så här:
1. Hacka daimen, krossa cornflakesen.
2. Smält mjölkchokladen och blanda ihop alla ingredienser.
3. Klicka ut små bitar på bakplåtspapper med hjälp av två skedar. Låt stelna i kylskåp.

Mars-krispies – Helt klart favoriterna!! J
Ingredienser:
4 Mars bars
90 g smör
50 g rice krispies
Gör så här:
1. Smält ihop smör och mars godisar på svag värme till en jämn smet.
2. Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner rice krispies.
3. Fördela ca 25 st klickar på ett bakplåtspapper och låt dem stelna.

Pepparkakscupcakes med apelsinfrosting

Muffins:
125 gram smör
2 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk pepparkakskrydda (eller ½ msk mald ingefära, ½ msk mald kryddnejlika, 1 msk kardemumma och 1 msk kanel)
Frosting:
75g smör
3 dl florsocker (eventuellt lite mer)
1 tsk vaniljsocker
200g philadelphiaost
skalet från en apelsin och ca 2-3 msk pressad apelsin.
eventuellt lite gul karamellfärg
Gör så här:
1. Blanda smör och socker och rör sedan i äggen, ett åt gången.
2. Blanda ner övriga ingredienser och häll smeten i muffinsformar.
3. Fyll formarna till lite mer än hälften. Grädda i 175 grader i 20 minuter.
Frostingen görs så här:
1. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker krämigt.
2. Blanda i apelsinskalet och apelsinsaften.
3. Rör i färskosten och eventuell karamellfärg.
4. Bred eller spritsa på toppningen på muffinsen.
Använd så mycket florsocker som behövs för att smeten ska bli fast och bredbar.
Morotskaka i långpanna
ca. 30 bitar
Ingredienser
4 ägg
4dl socker
240g mjöl
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
200g smält smör
350 g fint, rivna morötter
Glasyren:
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g Philadelphiaost
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa ägg och socker pösigt
3. Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i äggsmeten tillsammans med smält smör och rivna morötter. Blanda allt.
4. Bred ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i 20 min. Låt kakan svalna helt.
6. Gör glasyren så länge, vispa alla ingredienser krämigt. Bred över kakan och skär sedan i bitar.

Cookies med smarties och dajm

Testade även att göra cookies med smarties och dajm.
Cookies (ca. 48 st) 190 grader i 8-10 min (OBS! HÅLL KOLL)
2 ½ dl mjukt smör/margarin
1 ¾ dl strösocker
1 ¾ dl brunt farinsocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
5 ½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
5 dl av någon fyllning (jag hade då smarties (eller nonstop faktiskt) och dajm)
(2 ½ dl hackade nötter)
½ tsk salt
*Om du vill ha chokladsmak blanda i kakao
1. Blanda socker, farin, vaniljsocker och smör tills det blir krämigt.
2. Tillsätt ägg.
3. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt sedan gradvis i smeten.
4. Här delade jag nu smeten i två delar och smaksatte en med grovthackade smarties och en med grovthackad dajm.
5. Klicka bara ut slarviga klumpar på bakplåtspapper.

Men smartiescookiesen var också väldigt goda och färggladda ;)
Plopprutor

Plopprutor
225g smör
5 ägg
3 dl socker
5 dl mjöl
1 ½ dl kakao (tycker att dem smakade lite för mycket kakao, så nästa gång blir det lite mindre kakao)
100 g plopp
Gör så här:
1. Smält smöret.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Sikta i mjöl och kakao och vänd i smöret.
4. Häll upp smeten i en ugnsfast form, klädd med bakplåtspapper, som är 30*20cm.
5. Hacka chokladen grovt och strö över.
6. Grädda i 20 min i 200 grader.
7. Låt kallna och skär i rutor.

Hallonkladdkaka
Hallonkladdkaka
Ingredienser:
2 ägg
100 g smör
200 g hallon 3 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker
2 dl mjöl
0,5 dl potatismjöl
Gör så här:
1. Vispa ägg och strösocker tills det blir luftigt och fluffigt.
2. Häll hallon i en skål med vaniljsockret och kör till mos med en stavmixer.
3. Smält smöret.
4. Rör ihop äggsmet, hallon och smör.
5. Tillsätt mjöl och potatismjöl.
6. Rör till en jämn smet.
7. Grädda i 200°c i ca 30 minuter.
Serveringsförslag: Vi hade grädde och lakritssås till och det blev kanongott! Hallon/lakrits är ju så underbart! Man kan även ha glass till eller frysta hallon och lite florsocker och lakritssås för oss som älskar de ;)


Pepparkaks- och apelsincheescake
Pepparkakscheesecake med apelsinsmak
25 st pepparkakor (jag tog nog några till)
50 g smör
1 msk socker
200 g färskost
3 st äggulor
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 dl grädde
skalet av 1 apelsin
2 msk saft av en apelsin
1. Mixa pepparkakorna.
2. Smält smöret ihop med sockret.
3. Rör ihop allt och tryck ut i en form, du behöver nog en 24 cm med löstagbar kant. Ställ i kylskåpet.
4. Vispa ihop färskost, äggulor, socker och vaniljsocker.
5. Vispa upp grädden i en separat bunke.
6. Rör i ner grädden i smeten.
7. Rör ner rivet skal och saften.
8. Häll smeten i formen och låt frysa i minst 4 h.
9. Tag fram ca 20 min innan servering.
