Påskkaka!
Denna kaka är en seg mandelbotten med schweizernötchoklad på toppen, och uppe på detta har jag lagt choklad och påskägg för att få kakan påskig ;)
Och här kommer receptet:
Botten
100 g sötmandel
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 2/3 dl vetemjöl
Topping
200 g schweizernötchoklad (marabou)
7 msk grädde
1 msk smör
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Mal mandeln fint i kvarn (går lika bra i en mixer),
(eller använd färdigt mandelmjöl). Smält smöret i en kastrull.
2. Vispa ägg och socker pösigt i ca 3-5 min.
3. Blanda ner mal mandel, mjöl och till sist smält smör. Rör till en jämn smet.
4. Smörj en rund form med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter.
5. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter.
Kakan ska vara lätt gyllenbrun och kännas lite kladdig i mitten. Låt svalna.
6. Smält chokladen över vattenbad. Rör ner grädden och till sist smöret.
Se till att allt blandas väl.
7. Bred chokladsmeten över kakan och ställ den i kylskåpet för att svalna.
8. Sen tog jag en potatisskalare och "skalade" rumsvarm choklad (ljus och lite vit blockchoklad) så att det blir fina rullar/bitar. Sen la jag på massa påskägg, vilket man kan byta ut mot något annat om man vill.
Tänkte egentligen lägga sån här chokald och ägg på cupcakes för att få fina påskcupcakes men detta blev supergott!
Lyxig nötkaka!
Lyxig nötkaka
ca 20 enkla eller 10 dubbla
1 ägg
100 g mandel
100 g hasselnötter
1 dl socker
50 g smält smör
Mixa nötterna rätt så smått. Smält smöret. Blanda ihop alla ingredienser till en kletig smet. Försök att rulla/forma smeten rund, platta ut dem lite med en lätt fuktad hand och placera dem ganska tätt på en plåt. De flyter inte ut direkt. Grädda i 175 gr varmluft i ca 15 min.
När de svalnat bred nutellafrostingen på undersidan på en kaka och lägg dem dubbelt. Egentligen är receptet att man bara ska ha nutella i mitten, men nutellafrostingen var supergod att ha där :)

Bakkväll med Carro :)
Först bakade vi cupcakes och vi använde detta receptet:
Halloncupcakes
ger ca 12 medelstora cupcakes (tyckte att vi hade "vanliga" formar men vi fick nog ihop ca. 27 st)
3 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 dl färska eller frysta hallon
1. Sätt ugnen på 175°
2. Vispa ägg, socker & vaniljsocker vitt och pösigt
3. Smält smöret, häll i mjölken och blanda med äggsmeten
4. Blanda mjöl, bakpulver & salt och vänd försiktigt ned i smeten
5. Blanda i hallonen
6. Placera ut formarna i en muffinsplåt, fyll dem till 2/3 med smet ( Ett annat sätt att få cupcakesen att hålla formen är att grädda i dubbla formar. Ta några mindre exklusiva formar ytterst som du sedan plockar bort till serveringen. Det optimala är om du har silikonformar ytterst, de håller formen och går att återanvända för evigt). Vi använde en muffinsform av metall och dem blev supersnygga :)
7. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt svalna.
Till halloncupcakes gjorde vi nutellafrosting:
- 225 gram smör
- 200 gram philadelphiaost
- 6 dl florsocker
- 3 tsk vatten
- 6 msk Nutella inte måttet, utan skeden ;)
Vispa det rumsvarma smöret fluffigt tillsammans med philadelphiaosten. Blanda i florsockret och vattnet. Vispa tills allt är blandat och blanda sedan ner Nutellan. Spritsa på de avsvalnade cupcakesen. Dekorera med strössel, hallon, hasselnöt eller vad du tycker passar.
I den andra smeten av cupcakes hade vi i pepparmintsolja istället för hallon och på dessa gjorde vi en egen frosting:
Polkagrisfrosting:
Nästan en hel påse med polkagrisar, som vi mosade i en mortel, så det blev lite olika stora bitar (mest smått)
200 gram philadelpiaost
florsocker efter behag (några dl)
Blanda allt till en smidig smet och fyll på med florsocker tills frostningen blir som du vill ha den. Dekorer med resten av polkagrisarna.
Mintcupcakes med polkagrisfrosting
Twixkakor - Underbart goa kakor!

Här kommer receptet:
Kaka:
6,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
225 g smör
Kolasmet:
175 g smör
2 dl strösocker
3 dl vispgrädde
2 msk ljus sirap
Garnering:
200 g choklad (jag använde ljus choklad)
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till kakan, gärna i en matberedare (jag gjorde i en bunke med elvisp) och platta ut degan i en långpanna. Grädda kakan i ca 20 minuter i 175 grader i mitten av ugnen.
Blanda ingredienserna till kolasåsen i en kastrull. Låt koka på svag värme i nästan en timme eller tills såsen tjocknat till en kräm. Gör kulprovet!Bred såsen över den förgräddade kakan.
Smält chokladen och bred den över kolasåsen när den stelnat något. Ställ kallt så att chokladen stelnar. Skär sedan i mindre rutor.
Testar mig på bloggvärlden igen
Om jag nu ska bli en bloggare så måste ju jag me testa macarons tänkte jag. Allt gick jättebra, jag mätte alla ingredienser så att det blev exakt rätt gram och som såg kanonfina ut inne i ugnen, men när jag skulle ta ut dom så hände någonting :O Dom blev inte fina och dom ville inte låtsna från pappret:O Så nej efter en hel dags slit med dessa så tycker jag inte att det va värt de. Visst de va kul att testa, men eftersom dem misslyckades efter allt detta jobb och såååå goda som jag trodde blev dom tyvärr inte. Eller goda va dom ju såklart, men hade högre förväntningar av dem. Men men de va kul att testa, men sådana gör jag nog inte igen :P hmm undra vad som blev fel....?

Detta receptet använde jag iaf:
Hallonmacarons
Kakan
g sötmandel
gflorsocker (knappt 3 dl)
gäggvita (cirka 3 st)
msk strösocker
Några droppar röd karamellärg
Hallonkräm
g vit choklad
g färska eller frysta och tinade hallon
msk vispgrädde
Eventuellt några droppar röd karamellfärg
Gör så här:
1. Kakor
Börja med kakorna. Häll kokhett vatten över mandlarna och låt dem stå ett par minuter.
2. Häll av vattnet och skala mandlarna genom att klämma på dem tills skalet lossnar.
3. Lägg mandlarna på lite hushållspapper och låt dem torka i cirka 1 timme. (Den här första biten hoppade jag över eftersom jag köpte redan skalade mandlar, kanske blev fel pga det?)
4. Hallonkrämen:
Hacka chokladen till hallonkrämen ganska fint.
5. Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare (jag använde en vanlig mixer och de fungerade kanon). Det är lite knepigt eftersom mängden hallon är så liten, men gör så gott du kan, och blir purén inte helt slät så är det ingen fara.
6. Koka upp hallonpurén med vispgrädden i en liten kastrull.
7. Dra bort kastrullen från plattan och häll snabbt ner den hackade chokladen.
8. Rör tills chokladen har smält och krämen är jämn.
9. Tillsätt eventuellt några droppar röd hushållsfärg om du vill ha krämen mer färgstark.
10. Låt den stelna i kylen i någon timme, krämen ska bli lagom tjock för att spritsa.
11. Kakorna:
Mal mandlarna i en mandelkvarn, blanda med florsockret och sikta genom en sil. Har du ingen mandelkvarn kan du mixa mandlarna riktigt fint i en matberedare (använde även här en vanlig mixer och det fungerade även här) Tillsätt florsockret och mixa lite till.
12. Vispa äggvitan fluffigt i en ren och torr bunke, helst av rostfritt stål.
13. Tillsätt strösockret lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett ganska fast skum.
14. Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med hushållsfärgen.
15. Blanda tills du har en jämn smet. Känns smeten väldigt fluffig och tjock kan du blanda runt lite till så att den sjunker ihop en aning.
16. Spritsa ut rundlar knappt stora som femkronor på två bakplåtspappersklädda plåtar.
17. Låt kakorna vila på plåten cirka 30 minuter. Då torkar ytan och kakorna blir finare. (Jag har läst runt på andra recept och där ska kakorna vila ca en timme så kanske därför mina inte blev så vackra?)
18. Sätt ugnen på 125 grader. Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals i ca 20 minuter. Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek, men underdelen ska släppa från bakplåtspappret om du provar att lyfta dem.
19. Låt kakorna svalna och lossa dem sedan från pappret. Är de svåra att få loss kan du låta dem torka lite till på plåten, eller lägga in hela pappret i frysen en stund. (Fungerade inte på mina iaf, dom vägrade släppa pappret!)
20. Spritsa hallonkräm på botten av hälften av macaronerna.
21. Lägg ihop med resten av kakorna.
22. Kakorna håller sig några dagar i rumstemperatur, men går också bra att förvara i kylen i drygt en vecka, eller frysa in.
Bättre lycka till er som vågar testa dessa! Hoppas era blir finare :)