Testar mig på bloggvärlden igen
Om jag nu ska bli en bloggare så måste ju jag me testa macarons tänkte jag. Allt gick jättebra, jag mätte alla ingredienser så att det blev exakt rätt gram och som såg kanonfina ut inne i ugnen, men när jag skulle ta ut dom så hände någonting :O Dom blev inte fina och dom ville inte låtsna från pappret:O Så nej efter en hel dags slit med dessa så tycker jag inte att det va värt de. Visst de va kul att testa, men eftersom dem misslyckades efter allt detta jobb och såååå goda som jag trodde blev dom tyvärr inte. Eller goda va dom ju såklart, men hade högre förväntningar av dem. Men men de va kul att testa, men sådana gör jag nog inte igen :P hmm undra vad som blev fel....?

Detta receptet använde jag iaf:
Hallonmacarons
Kakan
g sötmandel
gflorsocker (knappt 3 dl)
gäggvita (cirka 3 st)
msk strösocker
Några droppar röd karamellärg
Hallonkräm
g vit choklad
g färska eller frysta och tinade hallon
msk vispgrädde
Eventuellt några droppar röd karamellfärg
Gör så här:
1. Kakor
Börja med kakorna. Häll kokhett vatten över mandlarna och låt dem stå ett par minuter.
2. Häll av vattnet och skala mandlarna genom att klämma på dem tills skalet lossnar.
3. Lägg mandlarna på lite hushållspapper och låt dem torka i cirka 1 timme. (Den här första biten hoppade jag över eftersom jag köpte redan skalade mandlar, kanske blev fel pga det?)
4. Hallonkrämen:
Hacka chokladen till hallonkrämen ganska fint.
5. Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare (jag använde en vanlig mixer och de fungerade kanon). Det är lite knepigt eftersom mängden hallon är så liten, men gör så gott du kan, och blir purén inte helt slät så är det ingen fara.
6. Koka upp hallonpurén med vispgrädden i en liten kastrull.
7. Dra bort kastrullen från plattan och häll snabbt ner den hackade chokladen.
8. Rör tills chokladen har smält och krämen är jämn.
9. Tillsätt eventuellt några droppar röd hushållsfärg om du vill ha krämen mer färgstark.
10. Låt den stelna i kylen i någon timme, krämen ska bli lagom tjock för att spritsa.
11. Kakorna:
Mal mandlarna i en mandelkvarn, blanda med florsockret och sikta genom en sil. Har du ingen mandelkvarn kan du mixa mandlarna riktigt fint i en matberedare (använde även här en vanlig mixer och det fungerade även här) Tillsätt florsockret och mixa lite till.
12. Vispa äggvitan fluffigt i en ren och torr bunke, helst av rostfritt stål.
13. Tillsätt strösockret lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett ganska fast skum.
14. Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med hushållsfärgen.
15. Blanda tills du har en jämn smet. Känns smeten väldigt fluffig och tjock kan du blanda runt lite till så att den sjunker ihop en aning.
16. Spritsa ut rundlar knappt stora som femkronor på två bakplåtspappersklädda plåtar.
17. Låt kakorna vila på plåten cirka 30 minuter. Då torkar ytan och kakorna blir finare. (Jag har läst runt på andra recept och där ska kakorna vila ca en timme så kanske därför mina inte blev så vackra?)
18. Sätt ugnen på 125 grader. Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals i ca 20 minuter. Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek, men underdelen ska släppa från bakplåtspappret om du provar att lyfta dem.
19. Låt kakorna svalna och lossa dem sedan från pappret. Är de svåra att få loss kan du låta dem torka lite till på plåten, eller lägga in hela pappret i frysen en stund. (Fungerade inte på mina iaf, dom vägrade släppa pappret!)
20. Spritsa hallonkräm på botten av hälften av macaronerna.
21. Lägg ihop med resten av kakorna.
22. Kakorna håller sig några dagar i rumstemperatur, men går också bra att förvara i kylen i drygt en vecka, eller frysa in.
Bättre lycka till er som vågar testa dessa! Hoppas era blir finare :)