Pizzabullar

Dagen innan hjärtat och jag åkte till kreta bakade jag pizzabullar att ha med oss, och det var verkligen superbra att ha! Vi åt dem innan vi flög, någon dag på stranden istället för slemmiga mackor och när man bara var sugen på något så tog vi en pizzsbulle ;) Superbra att ha med helt enkelt! :)
 
Degen:
50g jäst
1 1/2 dl matolja
5 dl mjölk
1 tsk salt
ca. 13 dl mjöl
 
Fyllning:
2 paket skivat bacon á 140 g
2-3 tsk  oregano
ca 250 g ost
ketchup
ev. 1-2 tomater
pensling: uppvispat ägg + lite riven ost ovanpå
 
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en degbunke.Värm mjölk och matolja till fingervärme. Häll det över jästen och rör så att den löser sig.
2. Tillsätt salt och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig.
3. Låt jäsa under duk ca 30 min. Arbeta degen smidigt på nytt. Dela den i 2 bitar och kavla ut dem till ca 20*45 cm, ca 1/2 cm tjock.
4. Hacka och stek bacon i små skivor. På varje del - bred på 1 dl ketchup, men lämna ca 1 cm utan på ena långsidan ( så att rullen håller ihop sen). Strö på bacon, oregano och osten (men spara eventuellt lite garnering). På ena halvan av degen hade jag i en delad tomat, vilket gjorde bullarna mycket saftigare och godare! Så nästa gång blir alla med tomater.
5. Rulla ihop som en rulltårta. Skär rullen i 2-2 1/2 cm tjocka skivor och lägg på en bakplåtsklädd plåt.
6. Låt jäsa 15-20 min. Pensla på med uppvispat ägg och strö på lite ost. Gräddas mitt i ugnen i 225 grader i ca 8-10 min.
Kan ätas både kalla och varma!
 

Smarrig äppelkaka.

Här kommer en smarrig äppelkaka som är saftig och god och som är min kära mors recept :) Kanongod med glass, grädde eller vaniljsås till!

Ingredienser:

200 g Margarin
2 dl Socker
4 Ägg
1/2 Citron; rivet skal av
3 dl Vetemjöl

Fyllning

2 dl Vatten
1 dl Socker
1/2 Citron; rivet skal av och -pressad saft av
1 Kanelstångsbit
500 g Äpple

Garnering
Florsocker

1. Börja med att förbereda fyllningen. Koka upp vattnet, sockret, citronskal och -saft samt kanelstången.

2. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Koka dem mjuka i lagen. Låt dem kallna och sila ifrån lagen.

3. Rör matfettet och sockret poröst med elvisp eller för hand.

4. Tillsätt äggen, ett i taget, och det rivna citronskalet.

5. Blanda i mjölet.

6.  Häll hälften av smeten i en smord och bröad form, helst med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Fördela de väl avrunna äppelklyftorna över smeten och häll på resten av smeten. Grädda kakan på galler i botten av ugnen i 175° ca 1 timme.

7. Låt kakan svalna i formen innan den lossas försiktigt. Pudra över lite florsocker när kakan ska serveras.

Tips: Vill du variera smaken på kakan kan du byta ut äpplena mot ca 400 g päron, persikor eller aprikoser på burk.

Fotnot: Det ska inte vara något bakpulver i kakan, äggen gör den tillräckligt porös.

 

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!