Smarrig äppelkaka.

Ingredienser:
200 g Margarin
2 dl Socker
4 Ägg
1/2 Citron; rivet skal av
3 dl Vetemjöl
Fyllning
2 dl Vatten
1 dl Socker
1/2 Citron; rivet skal av och -pressad saft av
1 Kanelstångsbit
500 g Äpple
Garnering
Florsocker
1. Börja med att förbereda fyllningen. Koka upp vattnet, sockret, citronskal och -saft samt kanelstången.
2. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Koka dem mjuka i lagen. Låt dem kallna och sila ifrån lagen.
3. Rör matfettet och sockret poröst med elvisp eller för hand.
4. Tillsätt äggen, ett i taget, och det rivna citronskalet.
5. Blanda i mjölet.
6. Häll hälften av smeten i en smord och bröad form, helst med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Fördela de väl avrunna äppelklyftorna över smeten och häll på resten av smeten. Grädda kakan på galler i botten av ugnen i 175° ca 1 timme.
7. Låt kakan svalna i formen innan den lossas försiktigt. Pudra över lite florsocker när kakan ska serveras.
Tips: Vill du variera smaken på kakan kan du byta ut äpplena mot ca 400 g päron, persikor eller aprikoser på burk.
Fotnot: Det ska inte vara något bakpulver i kakan, äggen gör den tillräckligt porös.