Smarrig äppelkaka.

Här kommer en smarrig äppelkaka som är saftig och god och som är min kära mors recept :) Kanongod med glass, grädde eller vaniljsås till!

Ingredienser:

200 g Margarin
2 dl Socker
4 Ägg
1/2 Citron; rivet skal av
3 dl Vetemjöl

Fyllning

2 dl Vatten
1 dl Socker
1/2 Citron; rivet skal av och -pressad saft av
1 Kanelstångsbit
500 g Äpple

Garnering
Florsocker

1. Börja med att förbereda fyllningen. Koka upp vattnet, sockret, citronskal och -saft samt kanelstången.

2. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Koka dem mjuka i lagen. Låt dem kallna och sila ifrån lagen.

3. Rör matfettet och sockret poröst med elvisp eller för hand.

4. Tillsätt äggen, ett i taget, och det rivna citronskalet.

5. Blanda i mjölet.

6.  Häll hälften av smeten i en smord och bröad form, helst med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Fördela de väl avrunna äppelklyftorna över smeten och häll på resten av smeten. Grädda kakan på galler i botten av ugnen i 175° ca 1 timme.

7. Låt kakan svalna i formen innan den lossas försiktigt. Pudra över lite florsocker när kakan ska serveras.

Tips: Vill du variera smaken på kakan kan du byta ut äpplena mot ca 400 g päron, persikor eller aprikoser på burk.

Fotnot: Det ska inte vara något bakpulver i kakan, äggen gör den tillräckligt porös.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!