Fluffig polkagrispaj

 

Frusen fluffig polkagrispaj

Pajdeg:
20 småkakor med smak av choklad (jag tog brago med choklad på ena sidan)
2 msk kakao
25 g smält smör
Polkafluff:
5 dl vispgrädde
1 burk marshmallowfluff
några droppar pepparmyntsolja
några droppar röd karamellfärg
1 dl polkagrisar + några till dekorering


Chokladsås:
125 g mörk choklad
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl sirap
1 nypa salt
½ dl vatten

1. Kör kakor, kakao och smör i en matberedare. Tryck ut smulblandningen i en pajform med höga löstagbara kanter. Ställ i frysen.

2. Vispa grädden och blanda försiktigt med marshmallowfluff (det ska bli lite klumpigt, rör inte ut fluffet helt!) och några droppar pepparmyntsolja efter smak.

3. Lägg ungefär en tredjedel av krämen i en separat skål och ställ åt sidan.

4. Krossa polkagrisarna i en mortel. Blanda ner den i den större mängden kräm. Ta ut pajformen ur frysen och bred ut krämen i pajskalet.

5. Ta resterande kräm och blanda i några droppar karamellfärg. Klicka ut den röda krämen över den den vita i formen. Gör med en kniv ett virvlande mönster i krämen.

6. Ställ in formen i frysen i minst 5 timmar. Ta fram den i 10-15 minuter innan den ska serveras. Dekorera med polkagrisar.

7. Blanda ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull. Koka upp och rör tills all choklad smält. Låt småsjuda i ca 10 minuter eller tills såsen blivit tjock och glansig.

8. Servera såsen varm eller kall till pajen.

 


Dumlefluff!

 

Nu har jag också testat att göra de underbara dumlefluffet, åh var gott det var! :D Har tänkt och velat testa det så länge men har inte orkat göra tårtor och inte vetat vad jag annars skulle göra det till riktigt :P Men min mamma önskade min koladrömpaj som vi gjorde när Sebbe fyllde år, och min låtsaspappa ville ha något chokladigt, så då tänkte jag att jag skulle blanda dessa ;) Så det blev nu en koladröm med dumlefluff J  Misstänkte dock att detta skulle bli väldigt sött, så vi tog med en massa hallon, färska uppepå och frysta (fast upptinade) vid sidan om, och dem behövdes verkligen. Vilken söt kaka, men smarrig såklart :P Här kommer receptet:

 

Botten:

100 g smör

1 dl jordnötssmör

250 g digestivekex

Kolasås:

I burk kondenserad mjölk

Topping:

180 g dumle
3 dl grädde

Gör så här:

1. Smält smöret, tag av kastrullen ifrån plattan och smält ner jordnötsssmöret.

2. Mixa digestivekexen och blanda alltsammans.

3. Tryck ut kexblandningen i en 24 cm form med löstagbar botten. Ställ kallt i ca 1 timme.

4. Gör kolasås, dulche de leche. Tag av pappret ifrån konservburken, lägg den i en stor kastrull med vatten som täcker hela burken.

5. Koka livligt i 2 timmar, se till så att vattnet hela tiden täcker burken. Låt burken svalna helt innan den används. Eller skölj den under kallt vatten tills den svalnat.

6. Bred sedan kolan över kakan.

7. Värm upp grädden i en kastrull men var noga med att den inte får börja koka.

8. Dela Dumlekolorna i mindre bitar och rör ner dem i grädden och rör tills de smält.

9. Häll upp i skål och ställ i kylskåpet i minst 5 timmar (helst ska den dock stå över natten).

10. När blandningen är helt genomkall vispas den upp till en härlig fluff och bred eller spritsa den över kolalagret

11. Toppa med bär!!

 


Afterrutor med chokladmousse

 

Jag skulle överraska min älskling med god mat och fin liten dessert, som blev god, men inte jättefin :P Eller ja de va chokladmoussen jag inte riktig lyckades med, tror att jag antingen hade den för liten tid i kylen, eller så vispade jag grädden och chokladblandningen för mycket, eftersom den blev alldeles för lös och inte riktigt som mousse, men god som attan blev den!

 Jag började med att sätta ihop AfterEights till små 4-kantiga lådor, se bilden nedan. Dessa satte jag ihop med smält choklad. Jag smälte några rutor choklad och la på en smal rand på två sidor, sedan satte jag ihop dessa med två andra bitar. Man får hålla och trycka ihop dem lite, och så fort dom fastnat så är det bara att fortsätta med nästa del. Dessa satte jag sedan i kylskåpet, och under tiden jag hjärtan av den överblivna chokladen. Lägg ut ett bakplåtspapper och med hjälp av en sked kan man enkelt göra söta chokladhjärtan. Dessa ska också stelna i kylen.

Sedan kom det då till chokladmoussen, då följde jag detta recept:

100g ljus eller mörk choklad
3 dl vispgrädde
3 ägg

Gör så här:

1. Smält chokladen i vattenbad: Lägg den i en skål i en kastrull med sjudande vatten i bottnen. Passa noga så att vattnet inte kokar, då kan chokladen bli grynig.

2. Skilj äggulorna från vitorna. Det gör du enklast genom att låta äggvitan rinna mellan fingrarna, kvar i handen blir gulan, hel och fin. Hälften av äggvitan ska användas, vispa den hårt. Du ska kunna vända upp och ner på skålen utan att vitan rinner ut, då är den färdig.

3. Vispa grädden hårt. Vispa gulorna och rör ner dem i den smälta chokladen. Rör ner chokladblandningen i den vispade grädden. Vänd till sist ner den vispade äggvitan. Ställ kallt någon timme innan moussen ska serveras. Spritsa sedan i moussen i rutorna och sedan lite grädde och några hallon ev.

 

Här kommer en lite halvtaskig bild på detta konstverk, nästa gång ska dem bli så fina som jag tänkt mej! ;)

 

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!