Mamma och styvpappa hemma på middag :)
Förra helgen var min mamma och styvpappa här hos Sebbe och mig och åt middag osv. Och då bjöd vi på ostgratinerade baconinlindade fläskfilémedaljonger, hemmagjorda klyftpotatis och sallad till middag. Och till efterrätt gjorde vi denna underbara vaniljpaj med hallon ovanpå. Smarrigt !! Det var nog den goaste vaniljkräm jag smakat :) Mmm!
Och här kommer receptet!
Vaniljpaj
Smuldeg:
100 g mjukt smör
1 dl socker
2 dl mjöl
100 g vit choklad
Vaniljkräm:
1 vaniljstång
5 dl mjölk
7 äggulor
1,5 dl socker
1,5 dl majsstärkelser
50 g mjukt smör
1. Blanda ihop alla ingredienser till degen så att den precis blandar sig.
2. Tryck ut i en pajform, nagga den med en gaffel.
3. Grädda i 200 grader i 10-15 min, dens ak få lite färg.
4. Låt kallna
5. Smält chokladen över vattenbad och pensla över hela pajskalet. Kyl den
6. Gör vaniljkrämen: Koka upp mjölk med en urskrpad vaniljstång. Tag ur vaniljstången efter uppkoket.
7. Vispa äggulor, majsstärkelse och socker vitt och pösigt.
8. Slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka blandingen i kastrullen och värm upp under kraftig omrörning. Det får ej koka! När blandningen tjocknat ordentligt häll över den i en kall skål och smält ner smöret under vispning. Fortsätt tills krämen är slät.
9. Kyl krämen i kylskåp.
10. När den svalnat bred ett lager över pajen.
11. dekorera med bär och pudra med florsocker (vilket jag glömde, men smakar lika bra för de)
Men nu stod jag ju där med 7 äggvitor, som jag så kklart inte ville slänga, men då passade det perfekt med att göra lite maränger, och här gjorde jag en egen variant, nämnligen nutellamaränger.
Ingredienser:
7 äggvitor
5 1/4 dl socker
saften från en halv citron
några stooooora matskedar (skeden, inte måttet) nutella
1. Sätt ugnen på 130 grader
2. Blanda äggvita, saften från citronen och socker i en rostfri bunke.
3. Sänk bunken i vattenbad över kokande vatten, och rör tills sockerkristallerna löst sig, ca 60-65 grader).
4. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen med en elvisp tills den kallnat
5. Smält nutellan (eller om annan choklad önskas ca. 100g) över vattenbad och vänd sedan ner i marängsmeten så att det blir randigt.
6. Klicka ut marängen med hjälp av två skedar på en plåt med bakplåtspapper eller i vackra pappersformar.
7. Grädda de i ugnen i knappt en timme, marängerna ska vara lite kladdiga och sega i mitten.
Supergoa med vaniljglass till :)