Nötkolarutor

Igår hade vi kalas för Sebbe, och då bjöd vi på massa kakor och smaskigheter, några har jag redan lagt ut men här kommer resten av dem smarriga recepten!
Nötkolarutor
Kladdkakebotten:
100 g smör
2 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl mjöl
4 msk kakao
1 krm salt
Kolafyllning:
150 g (ca 2 1/2 dl) hasselnötter
2 burkar (á 395 g) kondenserad sötad mjölk
50 g smör
2 msk ljus sirap
Topping:
200 g mörk choklad (vi tog ljus)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Klä en ugnsform, ca 20'30 cm, med bakplåtspapper.
2. Börja med bottnen, Smält smör och låt det svalna lite.
3. Vispa upp ägg och socker lätt och rör ner smöret.
4. Blanda mjöl, kakao och salt och rör ner detta iäggsmeten.
5. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 8-10 min. Bottnen ska fortfarnade vara lite kladdig. Låt svalna.
6. Sprid ut nötterna i en ugnsform och rosta dem i mitten av ugnen i 225 grader tills de blivit gyllenbruna. Det tar knappt 10 min, rör gärna om ett par gånger. Låt nötterna svalna och gnugga sedan bort skalen.
7. Mät upp kondenserad mjölk, smör och sirap till fyllningen i en vid tjockbottnad kastrull.
8. Låt koka upp och puttra på ganska SVAG värme i ca 20 min tills krömen börjar tjockna, bli gyllenbrun och släppa kastrullens botten.ha svag värme på ända ifrån början för att undvika att bränna den. Rör hela tiden noggrant! Men skulle smeten trots allt bränna fast lite så gör det ingenting.
9. Blanda ner nötterna och bred ut fyllningen i formen i ett jämt lager. Låt svalna.
10. Smält chokladen över vattenbad till toppingen.
11. Bred ut den över kolafyllningen i formen. Låt stelna i kylen.
12. Lossa kakan ur formen och skär den i rutor. Förvara i kylskåp.
Kommentarer
Trackback